Gejowszczyzna książkowa.

Książka, kino, teatr, muzyka, telewizja...
Regulamin forum
Info: tematy możliwe do przeglądania przez gości forum, dostępne indeksowanie dla bootów typu Google.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czarek90

Re: Gejowszczyzna książkowa.

Yessss, bo na stronie wydawnictwa jeszcze nie ma.
Póki co na FB autorki.
Awatar użytkownika
Hebius

Wrzucę może tutaj.

Malin Szczęsne przepisało kilka lat temu rękopis pamiętnika publikowany w dwóch ostatnich numerach Repliki i udostępniło w sieci. Cały tekst można znaleźć na Substacku pod adresem:

Twój niewolnik (1913-1914)
https://rpsoss6596i.substack.com/p/boss ... -pamietnik

Na zachętę, bo momentami styl tego pamiętnika jest nieznośny i męczący w lekturze*:
Marzę n. p. jak by to można urządzić, żebyś Ty spał, żebyś był głęboko uśpiony, a ażeby mimo tego był dzień, ażeby było jasno! Tak, ażebym ja mógł, znalazłszy się u Ciebie pod kołdrą, widzieć Twego powoli naprężającego się członka, brać go w usta, widzieć Twoje włosy między nogami i bez końca je całować. A dopiero potem chciałbym, ażebyś Ty obudziwszy się /czy też nibyto obudziwszy się/ sam przystąpił do swobodnego działania
______
* Cierpiałem normalnie, jakbym musiał, nie przymierzając, własny blog czytać. :D
Awatar użytkownika
Czarek90

O! Jak wpadłeś na tę stronę? Ciekawe, czy transkrypcja pokrywa się z tą w Replice.
Awatar użytkownika
Hebius

Adres był w Replice, w tekście o queerze na Dolnym Śląsku, bo ten pamiętnik był na wystawi jako jeden z eksponatów.

Z ciekawości porównałem końcowy fragment, który na Substacku jest też sfotografowany. Takie jedno porównaniu to za mało, ale w tym akurat fragmencie transkrypcja z Repliki wydaje się mniej wierna.

Obrazek
Przed mojemi oczyma stanęła Twoja postać z przed kilku lat. Słodko rozpamiętywałem przeżyte z Tobą chwile i wrażenia.

Lecz nie wróci już to, co minęło.

Ty sam potargałeś przędzę naszego szczęścia. Zrobiłeś to lekkomyślnie, zapomniałeś, że niszcząc tę przędzę, niszczysz to, co w życiu naszem było najistotniejszem. –
W Replice zamiast naszego szczęścia jest własnego szczęścia.
Taki drobiazg jak uwspółcześnienie pisowni pomijam.
Awatar użytkownika
Czarek90

(Ja na swoją Replikę jeszcze czekam...).

A w tym przypadku to akurat różnica, naszego czy własnego, bo własnego to tego Stacha, a naszego to ich obu. Czyli dokładniej jest u Malin na substacku... Ciekawe, czy do publikacji w Replice tekst spisał odkrywca Narożniak (może z pomocą AI? :P), czy ktoś z redakcji Repliki.

Dzięki, że to tu wrzuciłeś! :serce:
Awatar użytkownika
Hebius

Spisywanie z pomocą AI wymaga tak dużo uwagi, że czasem wolę odcinki "5 minut z Anką" przepisywać ręcznie, zwłaszcza jeśli mam skan słabszej jakości.
Nie wiem, może w wersjach komercyjnych nie ma tego problemu ale darmowe Perplexity potrafi zmieniać słowa tak jak tutaj, bo dla AI to przecież bez różnicy własny czy nasz.
Awatar użytkownika
Czarek90

Wiem, że wymaga uwagi, stąd to podejrzenie, że może z pomocą AI, skoro nieuważność przy takim słowie się pojawiła ;) Ale to na marginesie.

Przy okazji jestem ciekaw, ile osób jeszcze wcześniej wpadło na ten "Pamiętnik", zanim pojawił się na wystawie we Wrocławiu i potem w "Replice". Ale to pytanie bez odpowiedzi :P
ODPOWIEDZ